Emberhalászok

„Voltam gyári munkás, kubikus…”

Kuris Tibi vagyok. Feleségemmel, Enikővel és két gyermekünkkel, Gellérttel és Klárával Szécsényben élünk, és a város ferences plébániájához tatozunk. Enikővel a plébánia Hú-Ha közösségében ismerkedtünk meg, és 2011 júliusában kötöttünk házasságot. A fiunk Gellért 2012 augusztusában, lányunk Klárika 2013 októberében született.

Melyik régióhoz tartozol?
2011-ben csatlakoztunk az Ipolymenti Nagyboldogasszony Közösséghez, azóta két táborban és több találkozón szolgáltunk, illetve vettünk részt.

kt_3 (Small)Hogy kerültél kapcsolatba az Emberhalász Misszióval?
2011 nyarán hívott fel Farkas Laci atya, hogy lennék-e a munkatársa az ifjúságpasztoráiós munkában. Rövid gondolkodás után igent mondtam, és szeptemberben munkába álltam.

Mivel foglalkoztál előtte?
Voltam gyári munkás, gépkezelő, villanyszerelő, autóvillamossági szerelő, gondnok, kubikus, építőipari segédmunkás, dolgoztam mezőgazdaságban napszámosként és kerékpárszerelőként is.

Miért választottad ezt a missziót?
Laci atya megkeresésével egy álom vált valóra számomra. Korábban is hasonló tevékenységet folytattam szabad időmben – gyerekeket tanítottam gitározni, ifi köziben segítettem, gyerekekkel, fiatalokkal táboroztam stb.- azóta a hobbim lett a fő foglalkozásom.

Mi az, amiért megéri csinálni?
A személyes oka, hogy olyan tevékenységet csinálhatok, ami a hobbim, hivatásom, és nagyszerű érzés, amikor az ember alkothat és létrehozhat valami szépet, nagyszerűt önmagából. Egy asztalos teszi ezt a fával, egy fazekas az agyaggal, én a rám bízott fiatalokkal, gyerekekkel.

Mi jelent számodra kihívást ebben a misszióban?
(Miben alakít/formál téged?)
A legnagyobb kihívás, hogy minden ember más, ebből következik, hogy minden közösség is különbözik, ami egy helyen közösséget épít, a másik helyen rombol. Ehhez alkalmazkodni nem könnyű, és persze azt elfogadni, hogy az általam jónak tartott elvek és módszerek nem működnek. Egy nógrádi kis faluban, ahol a népegyházi palóc hagyomány még erősen él az emberekben, családokban, nagy kihívás ifi közösséget szervezni, hiszen itt „nem szokás bérmálkozás után hittanra járni” vagy egy országos, vagy regionális találkozón részt venni. Nekem itt meg kell találnom, hogy mi az, ami mégis krisztusi közösséget teremt.

Kiket és mikor, hol vársz közösségeidbe?
Péntek esténként 6 órától a karancssági missziós házban tartunk összejöveteleket, kedden és pénteken délutánonként a nógrádsipeki iskolában, és minden második szombaton a nógrádsipeki kúriában vagyunk megtalálhatók.

Miket szoktatok csinálni?
Karancsságon ifi alkalom van, ahol beszélgetünk, játszunk, zenélünk. Nógrádsipeken péntekenként gitársulit tartunk, keddenként kamasz klubbot, szombatonként bérmálkozási felkészítőt.

Hogy lehet elérni téged?
Legegyszerűbben a facebookon. E-mailben: kuristb@gmail.com . Telefonon:20-385-2124.

+1 kérdés: Mi volt a legizgalmasabb dolog, amit valaha csináltál?
Megházasodtam.