Katekéták

Együtt a plébániai ifjúságokért

Március 24-én Vácott egy olyan egyedülálló alkalomra került sor, amire egyházmegyénkben eddig még nem volt példa. Püspök atya meghívására összegyűltek az egyházmegye fiataljai, papjai, katekétái és az ifjúság iránt elkötelezett tenni vágyó nők és férfiak, hogy együtt gondolkodjunk arról, hogyan építhetnénk és tarthatnánk meg krisztusi ifjúsági közösségeket a településeinken.

Felemelő volt megtapasztalni, hogy valósággá vált köztünk a szakmai nap alapigéje: „Mi ugyanis sokan egy kenyér, egy test vagyunk.” Mindenki azon gondolkodott, hogyan segíthetnénk meg egymást. Reménykeltő volt, hogy a helyzet súlyossága ellenére nem a csüggedés, hanem a merész álmok, az optimizmus és a tenni akarás uralkodott. A nap különösen értékes pontja volt, amikor az imádság csöndje után mindenki írásban válaszolt a következő négy kérdésre, miután az imádságban elkértük Jézus tervét az egyházmegyénkre nézve:

– Egy jó gyakorlati példa az ifjúsággal való foglalkozásra, amit a saját plébániámon vagy máshol tapasztaltam, s talán másoknak is járható út…
– Egy hiány, amiben fejlődnünk kellene a plébánián vagy az egyházmegyében…
– Ha beleírhatnék egy mondatot egy jövőbeli lelkipásztori tervbe, mely az ifjúságra vonatkozik, mi lenne az?
– Ha korlátlan lehetőségekkel rendelkeznénk az Egyházmegyénkben, mind emberi erőforrások terén, mind lelkileg, azaz csupa szentekből és hozzáértő emberekből állnánk, mind pedig anyagilag, akkor milyennek álmodnád az ifjúsággal való foglalkozást, és mi mindent tennél meg vagy javasolnál a fiatalok evangelizálásáért és krisztusi közösségbe gyűjtéséért?

Hiszem, hogy a test, azaz az egyház, amikor együtt gondolkodik Isten jelenlétében, akkor fel tudja ismerni az Ő akaratát. Hiszem ezért, hogy a fenti négy kérdésre adott válaszok kiváló alapot fognak nyújtani egy jövőbeli egyházmegyei ifjúságpasztorációs terv elkészítéséhez. Bízva a közösség bölcsességében hamarosan kiértékeljük ezeket a lapokat, és az eredményét közzé tesszük, hogy mindenkit továbbgondolásra serkentsünk. Szeretnénk, ha a Püspök Atyánkkal ezen a napon megkezdett együtt gondolkodás folytatódna. Ezért hívunk mindenkit, hogy aki a fenti négy kérdéstől inspirálva szeretné megosztani a gondolatait, az töltse le innen a kérdőívet, és küldje el jövő vasárnapig (április 17-ig) azifiiroda@vaciegyhazmegye.hu -ra!

A napról készült teljes beszámoló itt olvasható.