Egyéb

Egy kis opera – NEKtek

Az Aranyműves boltja című darab a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) programfüzetében a kulturális programok között szerepel, a héten három alkalommal is megtekinthetik az érdeklődök. Erről a darabról kérdeztem Varga Pétert.

Ma egy ajánlóval érkeztem hozzátok. A NEK számos esti kulturális programot kínál a hétre, amelyek között szerepel Szent II. János Pál pápa drámája is, amit most az Operában visznek színpadra egy különleges feldolgozásban. Pétert talán néhányan ismerik is személyesen 9-10 évvel ezelőttről a Galgás nyári táborokból. Most őt bátorkodtam felkeresni kérdéseimmel.

Szia, Péter, mondanál pár szót az olvasóknak magadról? Hol dolgozol, mit csinálsz majd a napokban?

Szia. Hát röviden magamról annyit, hogy 25 éves vagyok. Hegedűsként kezdtem a zenei pályámát, majd énekelni kezdtem. Jelenleg a Magyar Állami Operaház Énekkarában dolgozom.

Hallottam, hogy te is énekelsz a héten bemutatásra kerülő Az Aranyműves Boltja előadásban. Nem sokan tudják, hogy II. János Pál pápa fiatal korában színjátszó körök tagja volt, ahogy azt sem tudják számos álnéven publikálta verseit és különböző írásait, így ez a műve egyik írói álnevén Andrzej Jawień  jelent meg.Mesélnél arról, hogy miről is szól a színmű?

A mű a párkapcsolatot, és a házasságot állítja a középpontba. Nagyon izgalmas, hogy a fiatal Karol Wojtyla miként filozofált, az ezekkel kapcsolatosan. 

„Mert létrehozni valamit, amiben az abszolút Lét és Szeretet tükröződik,
mindenképpen a legnagyszerűbb dolog!

II. János Pál pápa
Az Aranyműves boltja drámájából

Egyes emberek számára ijesztően hangzik az opera szó. Miért érdemes ellátogatni erre az előadásra, mi a különlegessége?

A darab különlegessége, hogy nem opera, hanem egy prózai darab, prózai színészekkel. Ezt kíséri Krzysztof Penderecki egyik vonósnégyes,  és egy acapella kórusműve a Song of Cherubim. Mindkét mű szövetei időnként, belevannak csempészve az előadásba. A kísérőzene  plusz érzelmeket ad a történethez, a nézők számára. 

Hol és mikor lesz látható a darab?

Szeptember 8-án, este 8 órakkor lesz a mű premiere, az Eiffel Műhelyházban. Ezen felül még Szeptember 9-én, és 11-én látható és hallgatható még az előadás. Ha valaki nem tud esetleg részt venni, tudomásom szerint tavasszal is lesznek még belőle előadások. 

Hogy érdemes eljutni a helyszínre?

Az Eiffel Műhelyház, a Hungária körút, és a Kőbányai út kereszteződésétől nem messze található. Több villamossal is megközelíthető, vagy a 9-es busszal. A helyszín természetesen biztosít zárt parkolót azon nézők számára, akik autóval érkeznének. 

Köszönöm a válaszaidat és sok sikert kívánok a hétre.Az előadásokra jegyek még kaphatóak az Opera oldalán, ha kedvet kaptatok Operába menni, ne hagyjátok ki ezt a lehetőséget.

Peti a 2012-es Galgás táborban

Az idézet a Vigilia 46. Évf. 1. Számában található meg

Írta:Varga Eszter