Egyéb

Don Bosco utódja Magyarországon

Don Angel Fernandez Artime, Don Bosco 10-dik utódja, a napokban Magyarországon tartózkodik, és sok egyházi teendője mellett időt szakított arra, hogy egy teljes napot a magyarországi fiatalokkal töltsön.

Számomra egy kicsit furcsák a Szalézaik. Nem az életvidámságukkal vagy a végtelen szeretetükkel érdemelték ki ezt a jelzőt, hanem az alapító atyájuk, Don Bosco jelenléte miatt. Furcsa az, hogy a középpontban nem a tanítás áll, hanem maga a tanító. Ezt úgy is nevezik, hogy apás rend. Megszokhattuk hogy egy rend alapítójáról kevesebbet tudunk, mint arról az ideológiáról, amit megálmodott, így a Szalézi mindenképpen kitűnik a szerzetesrendek közül. Jó barátnőmnek hála többször vehettem részt szalézi programokon, de valahogy olyan távolinak éreztem mindig, hogy elzárkóztam a teljes befogadása, megértése elől.

Rendfőnök látogatása Magyarországra

Kazincbarcikán gyűltünk össze, ahol a Szalézaik a leginkább otthon vannak. A mi buszunk Óbudáról indult az ottani szalézi rendház elől. Két és fél órás buszút után végre megérkeztünk a helyszínre, ahol délben egy szentmisével indítottuk a napot. A program az ebéddel folytatódott, majd a sportcsarnokban különböző előadásokkal igyekeztek a rendfőnöknek bemutatni hazánkat és az itteni közösséget. A műsorok után egy kis beszélgetésre invitálták a rendfőnök atyát, ahol a fiatalok szemtől szembe tehettek fel neki kérdéseket. Látszott mindenkin hogy mennyire izgul, de a vendég nem zavartatta magát, igazi „Don Boscos” lelkülettel lendítette tovább a beszélgetést. Bátorítást öntött a fiatalokba akik felnéztek rá, és lelkesített minden jelenlévőt. Búcsúzásként egy nagy közös kép után nyitott volt arra is, hogy mindenkivel egyénileg vagy csoportosan készítsen selfieket.

45339927_2329678280380243_2817057019243003904_n

Hatalmas élmény volt számomra találkozni vele, ugyanis a mise után még egy kicsit félve mentünk oda hozzá, hogy kérjünk esetleg egy közös képet. Később viszont azt tapasztaltam, hogy ő maga jön oda hozzánk, hogy kezet fogjunk, ránk mosolyogjon, hogy megkérdezze, hogy vagyunk. Nem félt a közelünkbe jönni, és habár nem beszéltünk egy nyelvet, ez nem akadályozta meg, hogy egy-két jó szót szóljon, mintha valóban Don Bosco lett volna jelen.

Rendfőnök látogatása Magyarországra

A nap végére pedig megértettem a lelkület lényegét: ,,Elég számomra, hogy fiatal vagy, hogy szeresselek.” Don Bosco itt mindenkinek az édesapja, nem csak a fiataloké, hanem maguknak a szerzeteseknek, atyáknak is. Elképesztőnek tartom, hogy ez a gyermeki csodálat mind a mai napig ennyire élő.

 

Nagy Zuzu (Galga)

Ide kapcsolódó cikk.