Cserkészet

Cserkészek Gödöllőn

Csapatunk az 1920-as évek elején látta meg a napvilágot, amikor az akkori gödöllői Szent Imre Katolikus Általános Iskola néhány tanára felismerve a cserkészet értékteremtő jellegét, városunkban is elindították a cserkészetet. A csapatban egészen 1948-ig, a cserkészet itthoni, a kommunista államhatalom általi beszüntetéséig, folyt sikeresen a munka az ifjúság „emberibb emberré és magyarabb magyarrá” való nevelésével.

Ezen időszak legnagyobb kihívását, mint minden helyi cserkészcsapatnak, az 1933-as Gödöllői IV. Világjamboree szervezése jelentette, ahol több tíz-ezer magyar és ugyanennyi külföldi cserkész vett részt egy közös táborozáson.

Sajnos az 1948-as beszüntetést követően 40 évet kellet várni, hogy újra toborzásba kezdhessenek a cserkészcsapatok és a cserkészetben megjelenő értékekkel újra megismertethessék a fiatalokat. Így tehát csapatunkat is újra kellett éleszteni, ami 1989 tavaszán meg is történt Máthé László és Remsey Gábor szervezésében és a helyi Római Katolikus Egyházközség fenntartásában. A kezdeti 10-20 fiúval meginduló csapatmunka Máthé László vezetésével, olyan sikeres volt, hogy néhány év múlva már 20-30 fiú és lány vegyesen tett cserkészfogadalmat évente, ami azt jelentette, hogy 1994-re közel 100 főre duzzadt a csapat.

Jelenleg 15 őrsünk tevékenykedik aktívan, rajokat alkotva, és évről évre egyre többen vagyunk. Rendszeres raji- és csapatprogramokon veszünk részt a hetente megtartott őrsi foglalkozások mellett. A legfiatalabb tagjaink harmadikosok, vannak általános iskolás, gimnazista, egyetemista és dolgozó tagok is a csapatban. A csapatot Schnörch Andreas csapatparancsnok távollétében Pelyhe Józsi és Szilasi Vica vezetik.