Ö.K.O.mente

Bacilus itt nem marad talpon!

Ezekben a hetekben magam is megfázással,  köhögéssel küzdök, és sok barátom, ismerősöm és a családon belüliek is így vannak. Régen a gyógyszertári kemikáliákat, bogyókat használtam, de manapság amikor csak lehet, a természetben és a lakásban előforduló növényeket, és más már feldolgozott készítményeket használok. Itt felhívom a figyelmeteket egy pár otthon is előforduló, vagy könnyen hozzáférhető, megvásárolható gyógyhatású növényre, készítményre.

erospaprikaErős paprika

A boltokban elérhető, de ha nyáron figyelmes voltál, és megtermett a kertben, vagy van közeli ismerősöd, aki savanyított paprikát (ami hidegben is eláll), akkor könnyen hozzájuthatsz. Akár nyersen, akár savanyúság formájában is hatásos, ha a megfázás a torkunkat is érinti. Nem kell megvárni, míg begyullad, bár akkor is hatásos, ha már kapar a torkunk. Ha sok kiabálástól, erőltetéstől megy el a hangunk, akkor is jusson eszünkbe! Itt bővebben kifejtik az erős paprika hatásait.

Ehetünk mellé mézet, fogyaszthatunk pár csepp propoliszt (alkoholos kivonatát), de akár a népszerű házi pálinkából is egy kupicával. A pálinka kívül-belül fertőtlenít, csak ne vigyük túlzásba!

Hárs tea, hársméz (köhögés csillapító)

harsteaA hárs tea nemcsak hársmézzel a legfinomabb, hanem köhögéscsillapító hatásuk egymást is erősíti. Lefekvés előtt mindenképp fogyasszunk egy pohár mézes hárs teát! Hatását fokozzuk 1 evőkanál hársméz lassú elszopogatásával is. A hársfatea a gyógynövény- és (esetenként a jól ellátott) egyéb boltokban is elérhető. A hársméz viszont ritkábban előforduló termék, de érdemes utána járni, és kérdezősködni, a szakboltokban szintén könnyen felfedezhető. Itt viszont biztosan találsz mézet, és több infót róla.

Mézes feketeretek (köhögés csillapító, immunerősítő)

feketeretek_mezA feketeretket megmossuk, keresünk egy poharat, amire szépen felül. A tetejét levágjuk, mint egy kalapot. A belsejét kivájjuk, apróra vágjuk, az üregbe mézet teszünk és visszarakjuk a feldarabolt retket, majd a kalap is a helyére kerül. Egy tűvel megszúrjuk az alját, akár több helyen is, s a pohárra ültetjük. Ügyeljünk a szúrásokra, mert azon keresztül fog kicsöpögni az értékes lé, ne a pohár mellé kerüljön. Az így előkészített retket mindenestül tegyük be a hűtőbe, és 24 óra elteltével a pohár alján összegyülemlett levet fogyasszuk. Ha lefolyt a méz, akkor újra lehet tölteni, amíg a retek egészséges marad.

Köhögéscsillapító hatását fokozhatjuk, ha hársmézzel készítjük. Finom, édeskés, egyáltalán nem csípős. A retek gazdag vitamintartalma is kioldódik, s a méz értékes összetevőivel együtt egy komplex hatóanyag tartalmú sziruppal segítünk be immunrendszerünknek.

Kék kendő (gyulladáscsökkentő)

A kékre az agyalapi mirigy, és minden belső elválasztású mirigy nagyon kedvezően reagál. Mindenféle gyulladás csökkentésére alkalmas a kék szín, akár fényterápiaként/színterápiaként. Köhögés csillapítására, főleg torok-mandula gyulladás esetén, piros toroknál, megfázásnál kössünk nyakunkba kék kendőt. Egész nap legyen rajtunk, éjszaka is.

Hidegen sajtolt növényi olajok illóolajjal

Ha nehéz a légzésünk, eldugult az orrunk, akkor kenjük be nyakunkat  valamilyen légzéskönnyítő balzsammal, kínai olajjal, – balzsammal. Ezek szintén elérhetőek gyógynövényboltokban.

Ha nem akarunk venni balzsamot, készíthetünk magunk is hidegen sajtolt bio növényi olajból illóolaj hozzáadásával. Lehet vásárolni több növény belsejéből (pl. dióbél, tökmag) készült olajokat; ám ha otthon is van felszerelés meg alapanyag, és te szeretnéd az olajat is elkészíteni, mindössze annyi dolgod van, hogy a belet megfosztod a héjától (dió esetében), majd lesajtolod csigaprésen, hogy a levét megkapd, végül ezt leszűröd a tisztasága érdekében. Majd ha ez megvan, pár evőkanálnyi olajhoz néhány csepp 100%-os természetes illóolajat keverünk és jól zárható tégelybe (ne műanyag legyen) tesszük, alaposan összerázzuk. Tehetünk hozzá például borsmenta olajat (csak 1 cseppet, mert nagyon bőrizgató hatású), erdei fenyő olajat, boróka olajat, kakukkfű olajat. Még több infót az olajokról és részletes leírást itt találsz.

Disznózsír

Kenjük be a mellkast lefekvéskor zsírral, tegyünk rá egy kendőt, hogy ne kenjünk vele össze semmit, majd alaposan takarózzunk be! Érdemes mézes teát is inni előtte, például kakukkfűteát, különösen, ha meghűléses megbetegedéssel együtt járó köhögésről van szó.

Jó egészséget mindenkinek! 🙂

György Balázs/Mészáros Réka