Mindenkinek

Az első HúHa után…

Szeptember 13-14-én történelmi találkozásra került sor Vácott. Az egyházmegye a húszas-harmincas éveikben járó fiatalokat várta egy közös találkozásra – akár egyedül érkeztek, akár családdal, akár tanultak még, akár már a dolgozó állampolgárok sorát „díszítették”. A célcsoportra is utaló HúHa nevet viselő találkozóról Verőcei Gábor kérdezte Tóth Klárit, a Váci Egyházmegye Ifjúsági Irodájának vezetőjét.

 

Mi is az a HúHa?

Ezt a találkozót szasoknak, harmincasoknak terveztük, azért mert felmerült rá az igény. Ennek az van a hátterében, hogy az ifjúsági találkozók 13-29 éveseknek szólnak, de valójában csak a 13-23 éves korosztályt fedik le. Emellett sokan meg is házasodtak, családot is alapítottak már. Szerettek volna egy fórumot, ahol tudnak találkozni és olyan témákról hallani, amik érintik őket. Emellett szerettek volna együtt fejlődni, összefogni, stb.

P1100972

Ha jól értem, a cél az volt, hogy ennek a generációnak legyen egy hétvégéje?

Igen, kiegészíteném az előző kérdést. Nagyon sok húszas van, aki szolgál a találkozókon, és nincs olyan pont, ahol le tudnának ülni beszélgetni. Emiatt is szerettük volna nekik egy találkozót erre biztosítani.

Kik voltak ezen a hétvégén a szolgálók, ha éppen a szolgálók voltak azok, akiknek szólt a találkozó?

Igyekeztünk úgy megszervezni a hétvégét, hogy húsz év alattiak, és negyven év felettiek legyenek a segítőink. Itt szeretném még megjegyezni, hogy a résztvevőknél nem akartuk a felső korhatárt szigorúan meghúzni, így jöhettek negyven év felettiek is, akik már nem is egyedül, hanem akár a gyermekeikkel érkeztek. Voltak húsz év körüli segítőink is… Ez majd a jövő egyik feladata lesz, hogy kiépítsünk egy többrétű, több korosztályból álló segítői rendszert, az ilyen programokra is gondolva.

P1100919

Mi volt a program a hétvégén?

Elsőre egy rövidebb hétvégét terveztünk. Pénteken egy lazább este volt. Először sport, majd vacsora, teázás és játékok voltak.

Szombaton csak 10-kor kezdődött a program, hogy a családosok is el tudjanak jönni. Előadással kezdtünk, Fábry Kornál atya életvezetésről szóló beszédét hallgathatták meg. Utána kiscsoportos beszélgetések voltak. Ez azért volt nagyon jó, mert ott például a családosok találkozhattak személyesen egymással és a közösségek tagjaival. De jó volt a húszasok számára is, hogy végre nem ők voltak, akik szolgáltak, hanem ők ülhettek a hallgatóság soraiban. Volt egy réteg, aki az internetről vagy az „utcáról” hallott a programról, itt ők is tudtak integrálódni, úgy érzem.

Az ebédet követően játék volt kisebb csoportokban, forgószínpadszerűen. A délután pedig a műhelyek ideje volt. 3 féle műhelyet alakítottunk: öko-gazdálkodás, vállalkozás keresztény módra és párkapcsolat témákban. Ez utóbbin egy házaspár és egy ‘még nem’ házaspár volt a beszélgetésvezető. Mindhárom csoportban természetesen kérdezni is lehetett az előadóktól.

Az összejövetelünk koronája, záró programja itt Vácon a szentmise volt, melyet Farkas László atya celebrált. De nem ezzel ért véget a szombati program, mert a TVSS egy ifjúsági bulit szervezett a budapesti Loyola Cafe jezsuita kávézóba, melyet a HúHa is hivatalosan beillesztett a programjába.

P1110014

Mennyien voltak most az első alkalommal, és hogyan látjátok akár ebből a számból is, lesz rá igény a jövőben? Tervezitek a folytatást?

Pénteken körülbelül negyvenen voltak, míg szombaton 70-80 körül lehettek. Többen is jelezték, hogy érdekelné őket a továbbiakban is egy ilyen program, így mindenképpen szeretnénk majd folytatni a HúHát!