Hit éveMindenkinek

A IX. Váci Egyházmegyei Találkozón jártunk

DSC_0391VET_042 copy_kisebb

2013. június 28-án és 29-én Pásztón került megrendezésre a IX. Váci Egyházmegyei Találkozó. A kétnapos program megszervezésében Pásztó és a környék települései egyaránt segítettek, hiszen egy 5000 embert befogadó rendezvényhez szükség volt lelkes, segítő kezekre.

De mit is jelent egy ilyen találkozó a mai világban? Mint minden találkozás, ez is bizonyítja az emberek számára, hogy nincsenek egyedül. Lehetőséget kapnak lelki feltöltődésre, találkozni más hasonló gondolkodású emberekkel, és megtapasztalni mindazt, amit a hétköznapi forgatagban mindig elfelejtenek;

„Ne félj, csak higgy!”

A programok összeállításában ügyeltek a szervezők arra, hogy a legkisebb gyerekektől a legidősebb felnőttekig mindenki találjon kedvére valót. A találkozó első napján az ifjúság kapta a főszerepet. A reggeli megnyitó után, számukra túrázás, strandolás, sport volt az egész napos csapatépítő program. Ezután részt vettek az esti közös szentmisén, melyet Dr. Varga Lajos segédpüspök celebrált. Az ifjúsági programok alatt, a családosokra is figyeltek, hiszen a pici gyerekeknek játszóházat, az iskola területén kézműves foglalkozást tartottak, így a szülők a többi résztvevőkkel együtt, nyugodtan hallgathatták Szőke Gábor atya „Ne félj, csak higgy!”című előadását. 

Napközben mindenkinek lehetősége nyílt az állandó programok megismerésére, mint például rajz és fotópályázat megtekintése, a különböző szervezetekkel való megismerkedés, múzeumlátogatás vagy akár az „Ízek és Formák utcájának” felfedezése. Az estét hálaadó szentségimádással és virrasztással zártuk, melyet a Gável Testvérek vezettek.

A szombati nap Dr. Beer Miklós püspökatya reggeli köszöntőjével indult, majd Gulyás Zsolt atya „Félelem és Hit” című előadását hallhattuk. Ezen a napon, a felnőtteké volt inkább a főszerep, s a romkertben felállított színpadon színvonalas műsort állítottak össze a számukra. Az előadás nagy érdeklődésnek örvendett, ahogy az azt követő, színdarab, táncos és énekes produkciók is.

A találkozó fénypontjának is nevezhetnénk a záró szentmisét, melyet a püspökatya celebrált. Prédikációjában több kérdést is feltett számunkra, melyek a mindennapjainkban útmutatóul szolgálhatnak. Egyik leglényegesebb közülük: „Hogyan tudunk hűségesek maradni a mai világban?” „Hűséges az, aki minden nap lélekben megújul.” Szerinte fontos, hogy mi keresztények mindig tudjunk, tenni és megújulni hitünkben, és hogy ezt a nehéz időkben se felejtsük el.

A találkozón eltöltött idő alatt, rengeteg emberrel találkoztunk, akik szolgáltak és segítettek abban, hogy a programok ilyen gördülékenyek legyenek. Köszönet illeti az asszonyokat, akik főztek ránk a napokban, azokat a vendéglátókat, akik elszállásoltak minket és legfőképpen azokat, akik ezt az egész programot összefogták, és levezényelték.

DSC_0663VET_157 copy_kisebbBeszámolómat Kecskés Attila pásztói plébános szavaival zárnám: „A Jóisten egy olyan bizalmat helyezett a szívünkbe önmaga iránt, amit hogyha nem felé gyakorlunk, akkor minden okunk megvan arra, hogy féljünk. De ha ez a bizalom tényleg csak rá irányul, akkor a félelem is közömbösödik, hiszen a lényege szűnik meg. Mit is jelent a félelem? Az hogy csak magamban bízom és rájövök arra, hogy én valamihez kevés vagyok. De abban a pillanatban, hogy tudom, nem is csak önmagam vagyok, nem csak öncélúan vagyok, nem csak a máért vagyok, hanem egy sokkal nagyobb összefüggésnek vagyok a hihetetlenül fontos része, akkor annak az összefüggésnek az összes többi szereplője betölti a szerepét életemben. A hit az, ami a félelmet feloldja.”

Bodonyi Bogi


Képek elérhetőek itt.