IVT 2023

LEVÉL Lisszabonból

Kedves, Mentések!

Eszter vagyok a Galgából és amikor olvassátok a levelem, akkor már a portugál fővárosban leszek.

Elmondom nektek az Ifjúsági Világtalálkozóra való felkészülésem történetét.
Többen is jelen voltunk a Nemzetközi Eukarisztikus Kongresszus programjain és néhányan önkéntesként  is szolgáltunk. Akkor 2021 őszén fogalmazódott meg bennem meg egy gondolat, hogy milyen érdekes tapasztalat lehet a következő ifjúsági világtalálkozón elmenni és önkéntes feladatot vállalni. Valamikor tavaly (2022) tavasszal érdeklődve jelentkeztem előregisztrációval az IVT-re. Ez a regisztráció semmilyen kötelezettséggel nem járt, talán csak az email címem volt fontos,. akkor még nem kellett elköteleződni, aztán fél évvel később novemberben kaptam egy emailt, hogy megnyílt a regisztrációs platform a központi önkéntesek számára, de csak január elején mondtam igent erre a feladatra. 

December végén láttam meg az egyházmegyés jelentkezést is. Ott volt a lehetőség hogy jelentkezhetnék és mehetnék így is. Hiszen hatalmas élmény volt Madridba majd Krakkóba eljutni az egyházmegyés csoporttal. Voltak nehéz pillanatok mindkét alkalommal szembe kellett néznem másokkal együtt pl. több napi kialvatlansággal, meleggel, tömeggel és különböző utazási nehézséggel ezeken az utakon. Elgondolkodtam rajta, hogy tényleg el akarok jutni egy újabb találkozóra?  A válaszom igen. Megérte mindkét világtalálkozón ott lenni, az akkor felmerülő nehézségek ellenére is, mivel több évre feltöltött lelkileg és számos maradandó élménnyel gazdagodtam

Számos kérdést tettem fel és sokszor megkérdeztem magamtól tényleg ezt akarom? Biztos vagyok benne? Volt olyan pillanat az elmúlt hónapokban, amikor úgy gondoltam mégsem megyek. Ostoba ötlet volt ez az egész.

Márciustól kezdtem felkészülni lelkileg is az eseményre. Minden héten kaptunk egy kis feladatot vagy imaszándékot az önkéntesek részére kialakított weboldalon. Például imádkozzunk el egy Hiszek egy Istent egy másik önkéntesért vagy kevesebb telefonhasználatra törekedjünk azon a héten. Számos hasznos videóval készítették fel  hogy mire számíthatunk július utolsó hetében és augusztus 1-6. közötti napokban. Szó volt mit jelent szolgálni, a csapatmunkáról, különböző általánosnak tűnő tényekre is külön felhívták a figyelmet, mint az elsősegély, közbiztonság, a hulladékgyűjtés folyamatát is érintettük és a kommunikáció fontosságára is felhívták a figyelmet egymás közti a zarándokok és a média felé. Például az első portugál szó, amit megjegyeztem a bica (ejtsd biká), óami egy kávéhoz hasonló portugál ital. A bicca az önkéntesek számára egy rövidítést rejt. Az első betű a b, mint Bem-vindos avagy magyarul üdvözöljük.
Hónapról, hónapra készítettek hírlevelet is számunkra, hogy mikor várható újabb videó vagy élő online előadás, persze ezek mind portugálul zajlottak és később kaptak feliratot is azok számára, akik nem tudnak portugálul.

Május végén beosztottak egy területre és leírták milyen feladatok várhatóak, amit majd később tisztázni fognak egy levélben.

Végül a héten kezdtek záporozni a levelek és az információk. Kiküldtek egy kézikönyvet nekünk. Nagyon várom, hogy ennek a nagy rendezvénynek egy boldog és örömteli szolgálattevője legyek, ám félek és izgulok is.

Vannak tisztázatlan dolgok még, de remélem, hogy a hétfői tréningen sok kérdésre választ kapok.

Július 27-én a  találkozó önkéntesei meglátogatnak különböző intézményeket, ahol idősekkel, betegekkel és olyan személyekkel találkoznak, akik nem tudnak találkozni Ferenc pápával. Pár órát töltenek el együtt, ahol beszélgetnek, énekelnek, játszanak és egy missziós gesztusra kerül sor egymás között egy-egy szalag karkötőre ráírják a nevüket és ezt kicserélik. Így az önkétes neve egy olyan személyhez kerül, akinek nem lesz lehetősége a pápával való találkozáshoz, míg az önkéntes egész héten viseli a másik személy karkötőjét és így lélekben vele együtt lehet minden egyes szolgálati helyen és augusztus 6-án azon a vasárnap délutáni alkalomon is, amikor Ferenc pápa találkozik az önkéntesekkel.

Néhány tipp, akik Lisszabonba érkeznek.

  • Indulás előtt keressétek fel idős nagyszüleiteket vagy rokonaitokat, ahogy Ferenc pápa is buzdít benneteket erre.

Erre Krakkói találkozó előtt is sort kerítettem, akkor még élt a dédim és ma vasárnap is átmentem papámhoz és mamámhoz elbúcsúzni.

  • Merjetek igen mondani az alvásra és a pihenésre is, mert senkinek se jó ha éppen emiatt hagysz ki egy jó programot.
  • Előre tervezzétek meg a következő napot! Nézzétek meg milyen tömegközlekedési eszközzel juthatok el a kiszemelt program helyszínére.
  • Merjetek újratervezni is, ha kell.
  • A igyatok megfelelő mennyiségű folyadékot.
  • Használjátok rendszeresen a naptejeket, UV-védőkrémeket.
  • A vigilia a Tejo parkban lesz, ami egy folyómenti terület, oda mindenképpen hozzatok magatokkal kullancs és szúnyogriasztót a szúnyogok ellen, ha titeket is megesznek ezek a rovarok.
  • Legyetek nyitottak mások felé.
  • Jó ha kéznél van (pl a hátizsákodban) egy kis ajándék, amit egy másik fiatalnak oda tudsz adni ajándékba emlékbe a találkozásotok emlékére. Képeslap, kulcstartó, kitűző, könyvjelző, hűtőmágnes egyéb apróságok.

Hamarosan újra jelentkezem.

Lisszabon, 2023. július 23.

Ölel: Varga Eszter