Észak-DunaMentékMindenkinekNyári táborok 2023

Észak-Duna nyári tábor 2023

Ha egy ÉD-st megkérdeznénk, hogy milyen egy nyári tábor, bizonyára azt a választ kapnánk, hogy „mindig jó“! Idén 21. alkalommal rendezték meg az Észak-Dunás nyári tábort, íme beszámolónk!

Hétfőn 14 órától gyülekeztek a fiatalok, hogy regisztráljanak és felépítsék sátraikat. Ezután pedig a KT-k és bojtárok üdvözölték a tábor résztvevőit, és szokás szerint bemutatták a tábor szabályzatát – ezúttal egy kis színdarabbal megspékelve. A köszöntést követően mise volt, illetve megismerkedtek a kiscsoportok – amelyek a tábor témájának – A család – alkalmából családokká alakultak. Feladataik között szerepelt, hogy mindenki megtalálja a családban betöltött szerepét és a családi dokumentáció. A délutáni verseny keretében a családok kialakították szokásaikat, megegyeztek jellemzőikben. 🙂

Kedden volt a sportnap: izgalmas, mint mindig, hiszen az időjárás közbeszólt egy kicsit. Délelőtt, míg az eső esett, Klára és Andris tartottak előadást a családról és a hivatásról, délután pedig már a tűző napon sétáltunk a nagymarosi focipályához. Némi bemelegítés után a kiscsoportok egymás ellen játszottak röplabdát, métát és focit. A csapatversenyt szabad játék követte; lehetett kosárlabdázni, tollasozni és frizbizni is. A kimerült táborozók végül késő délután érkeztek vissza a táborba, hogy kipihenhessék magukat a következő izgalmas napra…

Szerda, a hét egyik csúcspontja, a fiú-lány nap volt. Makkné Kende Adri és Makk Dani, illetve Kiss Klári érkeztek előadni szexualitásról, házasságról, tisztaságról és a női ciklusról. Délelőtt a fiúk és lányok együtt voltak, a házaspár tanúságtételét hallgatták meg. Délután a fiúk kirándulni mentek, a lányok a táborban maradtak. A fiúk többek között kirándultak és lövészkedtek is, míg a lányok karkötőt és kókuszos golyót készítettek a fiúknak. Este mindenki ünnepi ruhát öltött, finom vacsora és táncház volt.

Csütötökön Dorcsi és Réka előadása volt soron, délután Janka, Bíborka és Orsi vezettek nekünk izgalmas játékokat – mint a dobókockás néma játék, és cserkészjátékok. Este nagy készülődés volt, hiszen közösségünk egyik tagjának keresztelőjét és elsőáldozását ünnepeltük. Csáki Tibor atya keresztelte meg Gyulát, és kiemelte, hogy milyen nagy dolog felnőttként kereszténnyé válni, és mekkora kihívás is. Este ennek apropóján ünnepi vacsorát ültek a tábor lakói, ezután pedig táncház volt.

Péntek, mint mindig, a lelki nap volt. Délelőtt a fiatalokat számos lehetőség várta, hogy Istennel lehessenek. Ezt segítette a délig tartó silentium. Gyónás, Bibliaolvasás, templomban elcsendesedés után déli imaórára gyűlt össze a társaság, amelyet Tibor atya vezetett, az énekben pedig Zoli és Nándi segédkeztek. Ebéd után Tomi adott elő arról, hogy hogyan lehet jól megélni a családban létezést. A táborozók mind egyetértettek abban, hogy a békés családhoz a „szabad?“ – „köszönöm“ – „bocsánat“  szavak elengedhetetenek. Délután Marton Zsolt püspök atya érkezett a táborba, és tartott nekünk püspöki misét. A mise keretében Zsolt püspök elbúcsúztatta Bezák Tamás atyát, és köszöntötte új Ifjúsági Lelkészünket, Kovács Zsolt atyát. Este még sorra került egy kvízjáték, amelynek keretében sok izgalmas dolgot megtudhattunk Zsolt püspök atya személyes életéről.

Szombat – az utolsó nap – reggel sátorbontás, utolsó imakör, mise – melynek keretében Zsolt atya az idei bojtárokat KT-vá, és a táborban kiválasztott fiatalokat pedig bojtárrá avatta.  Majd ebéd, közös képnézés – a titokzatos huci-pucival – volt, végül pedig harmonika hajtogatás a kiscsoporttal és közös ima a családjainkért zárta a 2023-as ÉD tábort. És, KT-k, bojtárok, ÉD-s fiatalok, milyen volt a tábor?

A táborban készült további fotók a csoportképre kattintva elérhetők.

Molnár Sára