Ócsa – az utolsó DD-s találkozó tábor előtt

„Téged is anya szült?” volt a témája az április 5-ei dél-dunás találkozónknak. Ócsán jöttünk össze, megvitatni ezt a rasszizmussal foglalkozó témakört. Sokan, sok helyről érkeztünk, hogy együtt tölthessük el a napot…

CSFD93~1Elérkezett ez az idő is. Olyan gyorsan, hogy azt vesszük észre, hogy mindjárt itt a nyár. Így volt ez sokunkkal is az április 5-ei szombaton, az ócsai dél-dunás találkozón. A téma ezúttal „Téged is anya szült?” címen futott, és két előadónk, Szilvi és Gizi meséltek arról, hogy milyen cigányként élni, milyen a kultúrájuk, és hogy tulajdonképpen minden ember egyforma, mivel mindenkit anya szült. Az előadás után kivételesen a kiscsoportos beszélgetések helyett műhelyekre lehetett feliratkozni. Négy választásunk volt: Gizivel kérdezz-felelek, Szilvivel az Egyház és a cigányság viszonya, Gáborral és Erikkel egy szerepjáték, úgynevezett lakógyűlés, és Eszterrel a mozgás, ami a focit jelentette.

Én a lakógyűlés játékba álltam be, melynek lényege az volt, hogy kiosztottak különböző karaktereket közöttünk, és annak az embernek a helyében kellett megoldanunk egy konfliktust. Sokan átérezhettük egy kicsit az elnyomottságot, és azt, hogy máshogy bánnak velünk, mint a többiekkel.

CS386F~1A műhelyek után következett az ebéd, ami után keresztút volt. Utána rövid szabadidő, majd kezdetét vette a második műhely. A nap legviccesebb részeként, akinek volt kedve, párnacsatázhatott, mivel aznap volt a nemzetközi párnacsatázás napja. Ezt követően átmentünk a templomba, ahol egy kisebb énekpróba után elkezdődött a szentmise. A prédikáció is az elfogadásról szólt, arról, hogy egy kívülről máshogy kinéző ember valójában sokkal több belül, hiszen ő is Isten gyermeke.

Mise végén kihirdették, hogy nyári a táborunk július 26. és 31. között kerül megrendezésre Táborfalván. A nap programjai ezzel lezárultak.

Ez az egy nap elég volt arra, hogy erőt gyűjtsünk a tanév hátralevő részéhez, és más szemmel nézzük az embereket és a világot. Köszönjük! 🙂

Ha érdekel, a képeket innen érheted el.

Takáts Zsófi