Uncategorized

Beszámolónk a Renovabis konferenciáról

A Renovabis Alapítvány (a német katolikus egyház freisingi központú segélyszervezete) 24. alkalommal tartotta Nemzetközi Kongresszusát 2020. szeptember 8-10. között. Ez az Alapítvány az, amely támogatja a Váci Egyházmegye Ifjúsági Irodát a mentemisszióban. A konferencián mi is részt vettünk számos európai ország, és több, mint száz egyéni részvevő között. Erről készítettünk Nektek egy beszámolót.

Az online konferencia témája a COVID -19 járvány Egyházra és a társadalomra gyakorolt hatását vizsgálta Kelet és Nyugat Európában. A háromnapos videó konferencián mi a szeptember 9-ei alkalmon vettünk részt. A nap indításaként elsőként Magyarországról az online Összrégiós-ról szóló kisfilmünket játszották le a szervezők, majd Oroszország, Litvánia és Ukrajna bejátszásai következtek. A filmek a különféle egyházi közösségek karantén alatti „működését” mutatta be. Egy görög katolikus közösség például arra ösztönözte a fiatalabbakat, hogy süssenek süteményt az idősebbek részére. Mivel ők e járvány legkiszolgáltatottabb tagjai, ezért nekik több odafigyelésre és kommunikációra van szükségük. A papok azt emelték ki, hogy számukra a távolságtartás a legnehezebb ebben a helyzetben, hiszen egy papnak a személyességre van szüksége. Ez a „bizonytalanság kora” mind a közösségek, mind a papság számára, hiszen nem voltunk felkészülve erre a helyzetre. Mit jelent ma kereszténynek lenni? Mit lehet közvetíteni az emberek felé egy ilyen helyzetben? Az Egyházunk teológiai és pasztorális értelembe véve is óriási változáson megy át a járvány hatására.

Elsőként az okozott nehézséget a papság számára, hogy gyorsan kellett reagálni a helyzetre, hogy a szentmiséket közvetítsék a hívek számára. Püspökök és papjaik egyként léptek ki a világhálóra és Facebook-on, egyházközségi honlapon, youtube-on. Az emberek számára a szentmiséken való online részvétel okozott nehézséget. Részt veszek, vagy csak megfigyelő vagyok-e a szentmisén? Pap nélkül jöttek össze a családok az otthonaikban, házi oltárokat készítettek. A konferencián Dr. Kiss Dénes, Prof. Dr. Csiszár Klára és Dr. Hubertus Schönemann előadásait hallgathattuk. A magyar előadók a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemről az online istentiszteletek kutatásaira (nemcsak katolikus, hanem református és unitárius is), a német előadó a katolikus egyház mintáiban bekövetkezett változásokra hívták fel a figyelmet.

Közös tapasztalat volt, hogy az online térben való szentmise megjelenés által a papság sokkal magabiztosabb lett. Az Istenképünk jelentősen formálódik a járvány hatására. Egyik ilyen meglátás, hogy az interneten többen követték az online szentmise közvetítést, mint a valóságban. Az élő közvetítéseket főképp a fiatalabb korosztály kísérte figyelemmel, míg a 68-77 év közti korosztály jóval kevesebben volt jelen az online miseközvetítésen, mint a valóságban lett volna. Elgondolkodtató, hogy a nők többen vannak azok között, akik az online miseközvetítéseket követték. Tapasztalat, hogy az élő közvetítések résztvevőinek átlag száma emelkedett. A karantén alatt az Eucharisztia iránti vágy felerősödött. Az otthoni szentmise részvétel a templomban szokásos cselekedetek szerint zajlik, azonban fontos kiemelni, hogy ebben a helyzetben a személyes motivációjáért mindenki maga a felelős.

Nagyon nagy élmény volt a konferencia a sok tapasztalat, kutatások megosztása miatt is. Egyházunk életének megismerése, a benne zajló folyamatok, a járvány hitünk és életünkre gyakorolt hatásának mélyebb meglátása segíthet bennünket a koronavírus járvány sikeres leküzdésében. Hiszem, hogy egy ilyen konferencia is segít a szolidaritás, a népek közti párbeszéd előmozdításában. Ezúton is nagy köszönetünket fejezzük ki a Renovabisnak azért, hogy hatalmas szervezőmunkával megvalósították ezt a konferenciát. Köszönjük, hogy részesei lehettünk ennek a kiváló programnak, tapasztalatainkat mi is megoszthattuk a résztvevőkkel.

Fotó: Papp Rebeka, cikk: Bajnóczy-Kovács Edina