Múlt a jelenben

Az Év Embere – 1962.

Az egy hónappal ezelőtt II. János Pállal együtt szentté avatott XXIII. János pápát ma már kevesen ismerik, habár a maga korában Szent Péter minden idők egyik legnépszerűbb utódja volt. Bár nem adatott meg neki annyi idő a regnálásra, mint elődjének és utódjának, kevesebb, mint ötéves pontifikátusa során hihetetlen dolgokra volt képes: az általa teljesen váratlanul összehívott II. Vatikáni Zsinat új korszakot nyitott az egyház életében. De ki volt valójában Angelo Giuseppe Roncalli? Íme tíz érdekes adat és idézet tőle.

1. Az Isten egét egy elszegényedett, 13 gyermekes nemesi család negyedik gyermekeként meglátó Angelo már 11 éves korában döntött arról, hogy pap lesz. 61 évvel később pápává választották.

XXIII2. A „Jó pápának” hívott XXIII. János meglehetősen szerény életet élt, nem fogadott el pénzt vagy bármilyen fizetést, és nem volt hajlandó kihasználni pozícióját a pénzszerzésre. Halála után – végrendelete szerint – családtagjaira fejenként mindössze 4400 forintnak megfelelő összeget hagyott.

3. A pénzről alkotott felfogásáról árulkodó a következő anekdota: egy alkalommal egy bíboros nehezményezte, hogy a vatikáni fizetésemelés után az egyik alkalmazott ugyanannyit keres, mint maga a bíboros. Mikor ez az egyházfő fülébe jutott, János pápa ezt mondta: „Annak az embernek tíz gyermeke van; remélem, a bíborosnak egy sincs.”

4. A derűs természetű Szentatyáról megannyi humoros megjegyzés maradt fenn. Egy kórházlátogatás alkalmával egyszer megkérdezte egy kisfiútól: „Mi leszel, ha nagy leszel?” A gyermek azt felelte, hogy vagy rendőr vagy pápa. „A helyedben a rendőrséget választanám” – mondta az egyházfő, majd hozzátette: „Pápa akárkiből lehet, nézz csak rám!” Míg egy másik alkalommal egy ismerősét látogatta meg a római Szentlélek Kórházban. Az őt az ajtóban köszöntő nővér így mutatkozott be: „Dicsértessék atyám, a Szentlélek főnöknője vagyok.” A nem kevés humorral megáldott XXIII. János így felelt: „De jó magának! Nem semmi állása van! Én csak ‘Isten szolgáinak szolgája’ vagyok.”

5. Roncalli az első világháború idején megszakította teológiai tanulmányait, és beteghordóként, majd tábori lelkészként szolgált az olasz hadseregben. Az 1930-as években már érsekként dolgozott a Vatikánban, ahonnan pápai delegátusként Törökországba, majd Görögországba irányították. A második világégés idején több tucat zsidó származású embernek biztosított tranzitvízumot, valamint útleveleket, hogy biztonságban elhagyhassák Európát. 1944-ben párizsi nunciussá nevezték ki, a francia fővárosban a hadifogságba esett németeken is segített.

6. Pápává választása után közvetlenségével és egyszerűségével hamar az emberek szívébe lopta magát. Még velencei pátriárka volt, amikor egy újságíró megkérdezte tőle, milyen pályát választana, ha újrakezdhetné az életét, azt felelte: „Újságíró lennék.” Majd elmosolyodva hozzátette: „S most lássuk, meri-e azt mondani, hogy maga meg, ha újrakezdhetné, pátriárka lenne!” Egy alkalommal pedig ezt írta: „Három dolog viheti romlásba az embert: a nők, a szerencsejáték és a földművelés. Apám a legunalmasabbat választotta.”

7. Szigorúan véve Angelo Roncalli nem XXIII., hanem XXIV. János volt. A nyugati egyházszakadás idején, 1409-ben ugyanis Pisában egy egyetemes zsinat meg akarta szüntetni azt az állapotot, hogy két pápája is van a világnak, ám mivel nem rendelkezett nagy befolyással, csupán azt érte el, hogy egy harmadik aspiráns is beszállt a pápai székért való versenybe. Az ő utódja volt az 1410-től 1415-ig uralkodó XXIII. János, aki az egyháztörténészektől végül nem kapta meg ezt a „sorszámot”.

8. A hidegháború legforróbb pontján, a  kubai rakétaválság idején János pápának nagy szerepe volt abban, hogy Kennedy és Hruscsov között létrejött a kapcsolatfelvétel, és nem tört ki egy újabb világégés. A Time magazin tevékenysége elismeréseként 1962-ben az Év Emberévé választotta.

9. XXIII. János volt az első pápa, aki kamerát engedett be a pápai lakosztályba.

10. Az 1963-ban gyomorrákban elhunyt egyházfőt 2000-ben avatták boldoggá. Habár csak egy igazolt csoda volt köthető a nevéhez (a szentté avatáshoz kettő szükséges), Ferenc pápa úgy döntött, Szent Péter 261. utódját a szentek sorába emeli. A hívők nagy többsége szerint ez már régóta esedékes volt.

Kulcsár Ádám