Összrégiós találkozó

Bár a járványhelyzet alakulása miatt eredetileg csak egy félig online, félig személyes, másfél napos programot terveztünk volna, a rendelkezések eltörlése után a régiófelelősök egy emberként kérték, hogy ottalvós, legalább két, de akár a régi felosztás szerinti háromnapos Összrégiós Találkozót tartsunk.

Kérésüknek eleget tettünk, és néhány hét leforgása alatt tető alá hoztunk egy személyes, ottalvós megoldást Gödöllőn.

A programról bővebben:

Az Összrégiós találkozó az Egyházmegye legnagyobb létszámú, és múltú ifjúsági hétvégéje, melynek célja a Váci Egyházmegye területén élő  fiatalok találkozása egymással, és Istennel – fiatalos imákban, vidámságban. Továbbá a hat régió nyári táboraiban elhangzó ifjúsági előadások meghallgatása és kiscsoportos feldolgozása. A programra várunk minden érdeklődőt a 12-30 éves korosztályból.

Jubileumi jelleg

Az idei Összrégiós Találkozó szombatjára egy jubileumi estet szervezünk, ahol a jubileumi évet közösen is megnyitva visszatekintünk a mögöttünk álló évekre, nosztalgiázunk, vacsorázunk. Marton Zsolt püspök atya is meglátogat minket.

04.01. Péntek

17:00-tól regisztráció az iskolában
17:30 – énekpróba a templomban
18:00 – Nyitószentmise
19:00 – I. előadás
19:45 – vacsora
20:30 – közös játék
21:45 – II. előadás
 

04.02. Szombat

07:30 – reggeli
08:15 – reggeli ima
09:00 – kiscsoportos beszélgetés
09:45 – III. előadás, majd kis megmozgatás
10:20 – IV. előadás
10:50 – szünet
11:15 – Hirdetés blokk
11:45 – szentmise
12:45 – ebéd
13:45 – szieszta, városi bóklászás
15:15 – Kiscsoport
16:30 – Fakultációk a templomban:

  • Lelki ív tervezés
  • Kiscsoportvezetés-tréning
  • médiás minitréning
  • VERA, gazdasági alapok tréning – pályázati aktualitások, stb.

17:30 – a Jubileumi est vendégei érkeznek, regisztráció
18:00 – ünnepi megnyitó, vacsora
18:30 – Beszámolók a múltból vacsora közben
19:30 – Régióink, egyházmegyénk, és ifjúságának felajánlása imádságban

20:15 – esti jubileumi kvízjáték az udvaron, környéken, stb. A vendégektől elbúcsúzunk
21:00 – esti fakultációk:

  • fakultatív szentségimádás
  • Teaház
  • Filmnézés
  • Sport
 

04.03. Vasárnap

07:30 – reggeli és csomagpakolás
08:15 – Kérdezz-felelek, vezetett beszélgetés az előadóval
08:50 – Búcsúkiscsoport
09:30 – régiók szerinti kiscsoport, tábori ötletelés
10:15 – Indulás a templomba
10:30 – Szentmise a gödöllőiekkel
11:45 – Ebéd, közös Úrangyala
12:45 – Záróima
13:15 – Takarítás, zárás

A jubileumi estről:

Szombat este 18:00-tól egy jubileumi vacsorára és tortaszelésre készülünk, várhatóan Püspök atyával közösen. Erre az estre várunk mindenkit, aki a hétvégén, vagy a szombati napon nem tud végig részt venni, de szívesen velünk tartana a jubileumi évünk megnyitó ünnepségén, ahol visszaemlékezések, nosztalgiázás is helyt kap. Az estet 20-21:00 környékén zárnánk, tekintettel azokra, akik nem alszanak a helyszínen. A regisztrációnál lehet külön csak erre a programra is jelentkezni.

Választások:

A résztvevőknek lehetősége van átkérni magukat Gödöllőre, és ott szavazni, melyről a regisztrációs felület leírásában pontosabb információ található. Minden választópolgárt nyomatékosan buzdítunk arra, hogy tegyen eleget állampolgári kötelességének, és menjen el szavazni.

Költségek:

A programon való részvétel költsége kb. 7000 Ft-ra jönne ki személyenként. Szerettük volna ingyenessé tenni a programot, de a kései rendelkezésmódosítások miatt nem állt módunkban pénzügyileg is felkészülni a személyes program megnövekedett költségeire. Ezért minden résztvevőt arra kérünk, hogy lehetősége szerint napi 1000 Ft, a 3 napra összesen 3000 Ft adománnyal legyen kedves támogatni a rendezvényt. A szombat esti jubileumi költségek kapcsán van módunk más forrásra, mert erre már előre fel voltunk készülve, így ennek az estnek a megvalósulása egy résztvevőt sem terhel anyagilag. Ha valaki szeretne velünk tartani, de ez az összeg gondot jelentene a számára, jelezze, emiatt ne maradjon otthon senki! Ugyanígy lehetőség van arra, hogy a közös alapba nagyobb adományt helyezzünk, mely nekünk segítség, hogy több nehezebb helyzetben levő fiatalt is tudjunk fogadni a programon.

A találkozó története:

Hogy pontosan mikor is volt az első többrégiós találkozó, abban nem vagyunk biztosak, Ipolyos értesülések szerint 2001-ben. Aki többet tud, várjuk e-mailben a válaszát. 🙂

Minden esetre, ahogy megalakultak a régiók, fokozatosan felmerült az igény a közös találkozóra. A program célja elsősorban a kisebb testvérek (önkéntesek) találkozása volt a nyári táborokra való készület megkezdésének jegyében. Mindig annyi régiósnak nevezték, ahány régió meg volt már alapítva.

Rendszerint Sülysápon, az akkori ifjúsági referens, Dr. Szegedi László atya, s időközben egyúttal az ott kápláni szolgálatot is végző ifjúsági lelkész, Dr. Farkas László atya városában rendezték meg. Sülysáp tulajdonképpen a Tápiómenti Nagyboldogasszony Közösség szívében helyezkedik el, hiszen a Tápiós közösség tagjai jelentős részt sülysápiak, így több szempontból is adott volt a helyszín, rengeteg helyi önkéntes járult hozzá a mindenkori Hétrégiós sikeréhez.

Az utolsó, 2014-es sülysápi Hétrégiós találkozó után Farkas László atyát elhelyezték Monorra, és vele költözött az Ifjúsági Iroda, illetve a Hétrégiós Találkozó is. A 2015-ös találkozó szervezését illetően új szerepbe került az Iroda és a fiatalok: kevésbé volt már többségi a Tápiós önkéntesek jelenléte, ugyanakkor az Iroda és a többi régió már nagyobb mértékben vette ki a részét a szervezésből.

2017-re nyilvánvalóvá vált a felfogásbeli különbség a Tápiómenti Nagyboldogasszony Közösség, illetve a többi régió és egyáltalán a MenteMisszió között, ezért a rendezvény kénytelen volt nevet változtatni. A 2017-es találkozót már Összrégiósnak neveztük. Ebben a névben akkor benne volt minden fájdalom és közösen le nem tisztázott kérdés, ami a következő évek folyamán egyre enyhült. Még azon a nyáron új ifjúsági lelkész, Bezák Tamás atya vette át elődjétől a stafétát, és a régiók berendezkedtek az új helyzetre, ugyanakkor az Ifjúsági Iroda, és vele az Összrégiós sem költözött már tovább. Vácon maradt, az egyházmegye szívében.

Az utolsó Piarista Gimnáziumban tartott Összrégióst 2019-ben tudtuk megtartani, hiszen 2020-ban már képernyők elé kényszerültünk, és 2021-ben is csak a közvetítés minőségén tudtunk javítani. A Püspöki Palota díszterméből közvetített online eseményt sokan dicsérték.

Így érkeztünk el 2022-höz, ahol a járványügyi aktuális szabályoknak megfelelő helyszínt keresve a gödöllői Szentháromság Templomot találtuk meg, ahol egy ottalvás nélküli, félhibrid másfél napos programot tudtunk volna megvalósítani. Azonban hirtelen, alig egy hónappal a rendezvény előtt jelentették be, hogy országos szinten visszavonják a járványügyi rendelkezéseket. Erre válaszoltak úgy a régiófelelősök, hogy tartsunk újra rendes Összrégióst. A helyszín pedig maradt Gödöllő. 🙂

Főszervezők:

Ifjúsági Lelkész

Bezák Tamás

Ifjúságiiroda-vezető

Kis Domonkos

 

Van kedved jönni?

Kövess minket!

Sok-sok izgalmas cikkel, poszttal, képekkel teli tartalmakat láthatsz.

Kapcsolat

Váci Egyházmegyei Ifjúsági Lelkészség:
Cím: 2600 Vác, Derecske utca 2.
Email: ifiiroda@vaciegyhazmegye.hu
Tel.: +36304739597

VIFI Alapítvány:
Cím: 2600 Vác, Derecske utca 2.